Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • Manresa homenatja les víctimes de l'holocaust amb una xerrada online i diverses activitats >

Manresa homenatja les víctimes de l'holocaust amb una xerrada online i diverses activitats

21/01/2021

Les activitats estan organitzades per l’Ajuntament de Manresa, l’Amical de Mauthausen, la Xarxa Mai Més de municipis contra el Feixisme, el Projecte Manresa – Mauthausen i l’Associació Memòria i Història de Manresa amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Manresa commemorà, un any més, el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra en l’àmbit internacional cada 27 de gener, en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz i dels milions de persones assassinades pel nazisme. Es farà una xerrada i activitats on-line i a l’aire lliure en grups reduïts.

 

“Memòria, deportació, cultura de pau i drets humans” és el títol de la xerrada telemàtica que Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen, durà a terme el proper 27 de gener a les 10 h des de l'Institut Lluís de Peguera. L’activitat va adreçada a tots els centres de batxillerat de la comarca. S’hi podran connectar a través de la plataforma jitsi.meet i, per a poder-hi participar, caldrà sol·licitar prèviament l’enllaç de la sessió a patrimoni cultural@manresa.cat. També podrà sol·licitar connectar-s’hi qui ho desitgi, a  títol particular, sempre i quan hi hagi possibilitat de connexió.

 

Una altra de les activitats programades adreçades als centres escolars és l’itinerari  “Les stolpersteine: homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis”, que es pot seguir a través d’una audioguia que estarà disponible al portal  www.manresa.cat/itineraris_espais_memoria. Es proposa a l’alumnat resseguir l’itinerari sencer o bé parcialment, en grups reduïts.

 

La idea és que cada centre apadrini la neteja d’algunes stolpersteine, llambordes on es graven les dades de cada persona deportada i que es col·loquen al paviment, davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar abans de ser empresonades i deportades. La planificació i coordinació de la neteja de les stolpersteine es farà enviant un mail a patrimonicultural@ajmanresa.cat.

 

Atesa la situació actual de restriccions derivada de la Covid-19, la Xarxa Mai Més de Municipis contra el Feixisme i l’Amical de Mauthausen proposen una acció amb la voluntat de fer visible la commemoració a les xarxes, recollint una iniciativa que es fa a nivell internacional. Es tracta d’encendre una espelma davant d’un monument o un espai de memòria, fer-li una fotografia o un vídeo i posteriorment penjar-la a les xarxes socials socials, entre els dies 25 i 30 de gener, sota els hashtags #HolocaustMaiMés i #SiguesLlumEnmigdelaFoscor, #BeTheLightinTheDarkness i #XarxaMaiMés.

 

Tothom qui vulgui s’hi pot sumar. A Manresa l’acció es pot fer davant la placa dedicada als deportats manresans que hi ha a la Plaça Sant Domènec, als contraforts del Teatre Conservatori o bé en alguna de les stolpersteine de l’itinerari.  

Les activitats estan organitzades per l’Ajuntament de Manresa,  l’Amical de Mauthausen, la Xarxa Mai Més, , el Projecte Manresa – Mauthausen i i l’Associació Memòria Història de Manresa.

 

*Imatge: Stolpersteine dedicada a Jesús Dalmau Colom, al carrer del Canonge Muntanyà

 

Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com