Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • L'Ajuntament de Manresa i Endesa signen la permuta que culmina el conveni signat el 2019 per transformar l'entorn de l'Anònima en un gran espai d'ús públic >

L'Ajuntament de Manresa i Endesa signen la permuta que culmina el conveni signat el 2019 per transformar l'entorn de l'Anònima en un gran espai d'ús públic

02/07/2020

La signatura ha anat a càrrec de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i dels responsables de Gestió Patrimonial d’Endesa a Ibèria, Antonio Colchero, i de l’àrea de Vendes i Desenvolupament de Patrimoni d’Endesa, Manel Bartés.

L’Ajuntament de Manresa i Endesa han signat aquest divendres al migdia el contracte de permuta que culmina el conveni que les dues parts van signar el 9 de gener del 2019, i que permetrà transformar l’entorn de la fàbrica de l’Anònima en un gran espai d’ús públic, en ple Centre Històric.

 

La signatura ha anat a càrrec de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i dels responsables de Gestió Patrimonial d’Endesa a Ibèria, Antonio Colchero, i de l’àrea de Vendes i Desenvolupament de Patrimoni d’Endesa, Manel Bartés.

 

El contracte estableix l’adquisició per part de l’Ajuntament de Manresa de dues finques que eren propietat d’Endesa, així com la venda a la companyia elèctrica d’una altra finca que era propietat de l’Ajuntament. Es tracta d’una operació de permuta que permet que l’Ajuntament pugui adquirir els terrenys que han de passar a ser zona verda i, en una petita part, incorporar-se a l’actual equipament que conforma l’edifici de l’Anònima. Per aquesta operació, l’Ajuntament ha satisfet a Endesa 220.656,28 euros, un preu en el qual ja s’hi ha descomptat els 15.000 euros que l’Ajuntament va avançar quan es va signar el conveni, el gener del 2019.

 

Amb la firma, es completa la consecució del conveni que les dues parts van firmar fa un any i mig per modificar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i permetre la transformació de l’entorn de l’Anònima en un gran espai d’ús públic. Amb aquesta operació, es planteja una nova ordenació de l’illa formada pels carrers Sant Salvador, Puigterrà de Dalt i Llussà que redueix l’edificabilitat en aproximadament 3.700 metres quadrats (dels 9.227 metres quadrats que preveia el planejament anterior). D’aquesta manera l’edificabilitat total queda en 5.500 metres quadrats. La reducció permet un increment de l’espai d’ús públic de més de 1.200 metres quadrats, que se sumen als ja previstos en l’anterior planejament i que donen com a resultat una superfície total d’ús públic de prop de 4.600 metres quadrats.

 

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha valorat molt positivament aquest augment d’espai lliure. Abans de l’operació, el planejament preveia en aquesta zona un 65% de superfície d’ús privatiu i un 35% d’ús públic que, a més, “quedava dins de l’illa i no era visible”. Ara, aquests percentatges s’inverteixen “i es guanya un gran espai obert als carrers adjacents. Són prop de 4.600 metres quadrats al mig del Centre Històric, que equivalen a dues places Sant Domènec”, ha explicat l’alcalde, que ha destacat també que, en aquest cas, el fet que durant la crisi econòmica no s’haguessin fet les promocions d’habitatges que preveia el planejament ha permès ara que la ciutat hagi obtingut “un guany important” en espai d’ús públic.

 

Un edifici històric

L’edifici històric de la Companyia Anònima Manresana d’Electricitat està actualment qualificat com a equipament. Va ser seu d’Endesa a la Catalunya Central durant 120 anys i fins al març del 2014, quan la companyia es va traslladar a les noves dependències situades a l’edifici modernista de La Catalana. Des d’aleshores, l’edifici, construït el 1883 sota la direcció de l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa i que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, és de propietat municipal.

 

La voluntat de l’operació és crear un gran espai d’ús públic que millori l’equipament de l’Anònima i  el seu entorn, donant a l’edifici històric una major presència i visibilitat. També es vol millorar l’encaix de les noves edificacions i permetre l’execució d’un possible aparcament en el subsòl.

 

L'acord amb Endesa, signat el gener del 2019, arribava després de més d’un any d’intenses negociacions entre l’Ajuntament i la companyia elèctrica, propietària de bona part del sòl, i s’emmarcava en la voluntat de proposar mecanismes per a la revitalització del Centre Històric de Manresa.

 

 

Documents relacionats

Consulta la imatge virtual aquí

Consulta el plànol aquí

Consulta la presentació aquí

Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com