Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • La taula de treball de l'Antic proposa una plataforma d'acció comunitària de suport entre el veïnat del Centre Històric de Manresa >

La taula de treball de l'Antic proposa una plataforma d'acció comunitària de suport entre el veïnat del Centre Històric de Manresa

19/01/2020

La Taula de Treball de l’Antic, un grup de treball que proposa accions concretes per cohesionar el barri, impulsa el projecte La Canal, una plataforma de suport comunitari entre veïns. Té el suport del programa europeu URBACT i de l’Ajuntament de Manresa. Aquest dimecres al vespre, , als Carlins, es presentaran les propostes del 2020.

La Taula de Treball de L’ANTIC vol reunir les diverses sensibilitats existents al Centre Històric al voltant d’una mateixa taula i proposar accions concretes per cohesionar el barri.  Està organitzada en diversos equips que impulsen una acció concreta cadascun, que s’han desenvolupat al llarg del 2019.

 

La Taula rep el suport del projecte URBACT i l’Ajuntament per a generar una proposta de Plataforma d’Acció Comunitària, LA CANAL, que és la finalitat d’URBACT. El suport es resumeix en un professional que facilita les trobades de la taula, en l’intercanvi de coneixement i guiatge en trobades transnacionals i en aconseguir un local per a allotjar l’activitat de LA CANAL.

 

En la trobada de dimecres 22 a les 20h15 al bar dels Carlins es presentaran les propostes a dur a terme el 2020 per tal de constituir equips que les impulsin.

 

Resum de les accions 2019

 

Equip Barri Bonic: s’ha centrat en desenvolupar una campanya de co-responsabilització de la ciutadania per tenir cura de l’espai públic. S’ha dut a terme per xarxes socials i en comerços i blocs veïnals amb cartelleria.

 

Equip Aparcament: S’ha centrat en proposar l’habilitació dels solars de l’Anònima en un aparcament provisional de llarga durada amb barrera i de preu assequible fins que l’espai no s’urbanitzi. Actualment estan en converses amb l’Ajuntament i Fòrum per valorar-ne la viabilitat.

 

Equip Mercat i Joves: Aquest equip volia casar la dinamització des de la perspectiva comunitària amb la desestigmatització i contacte amb la comunitat de joves no acompanyats. El 30 de novembre va celebrar un dinar comunitari i un taller de cuscus on diversos joves no acompanyats van tenir un paper actiu en la seva preparació i elaboració. Va ser un èxit de participació però sobretot un èxit per posar en contacte modestament dues comunitats que comparteixen un mateix barri però sovint no es relacionen.  Va estar acompanyat per un vermut musical a càrrec d’un dels membres de la taula, Oriol Barri.

 

Equip Habitatge: S’ha centrat en desenvolupar una idea per activar pisos buits a través d’una plataforma que posi en contacte petits propietaris que no tenen capacitat d’inversió amb potencials llogaters o masovers a través dels avals socials i de confiança.

 

Propostes 2020

 

De cara al 2020 es vol desenvolupar LA CANAL, una Plataforma d’Acció Comunitària que canalitzi l’energia dels persones a títol individual que vulgui fer accions per tal de millorar la cohesió social i nivell de vida al barri. L’Ajuntament i L’ANTIC està treballant per aconseguir un local cedit.

 

El projecte es podria resumir com un centre cívic o comunitari sense pretensions on, per exemple, es pugui fer una trobada un cop la setmana per cosir, un grup per ajudar a persones grans a pujar la compra un cop a la setmana, es pugui demanar qui coneix un manyà de confiança al barri, etc.

 

Està formada per equips d’acció es coordinen a través d’un grup motor que canalitza la gent nova als grups existents, facilita que la gent creï els seus propis equips d’acció, comunica les necessitats i acció a través dels canals de comunicació i actua com un punt d’intercanvi comunitari on demanar i oferir. Els equips d’acció s’autogestionen les necessitats.

 

Joves i mercat

Trobada culinària de degustació on els joves s’impliquin activament en el servei i es convidi al sector d’hostaleria, se’l formi en contractació de migrants i s’incentivi la contractació dels joves.

 

Flors als blocs

Reconvertir el concurs de flors al balcons que feia el Comissionat per una proposta on els blocs de veïnes hi participin conjuntament, de manera que es faci comunitat i es generi més impacte estètic.

 

Jocs infantils

Pintar el terra de la plaça del Mercat amb jocs infantils. L’Ajuntament posa la pintura i el material i nosaltres la idea i les mans

 

Solars Urbans

Activar solars urbans amb propostes comunitàries: petits racons, espais de joc, horts urbans…

 

Composició de la taula de treball

 

La Taula de Treball està composta per persones voluntàries que representen sensibilitats diverses del Centre Històric de la forma més completa possible. És una taula oberta i es requereix esperit positiu i propositiu, a la taula les queixes no estan permeses.

 

Alba Martínez, veïna, emprenedora i comerciant del Barri Antic

Agustí Perramon, paradista del mercat de Puigmercadal

Alfons Sort, arquitecte i veí de les Escodines

Anna Martínez, veïna del Barri Antic i presidenta de l’AAVV

Carles Rubí, comerciant del carrer Nou

Claudina Relat, regidora del Centre Històric de l’Ajuntament de Manresa

Damià Giménez, empresari hostaler al Barri Antic

Dolors Puigbertran, comerciant del carrer Sobrerroca

Hamid Lamrini, veí del Barri Antic i activista de la comunitat islàmica

Imma Pineda, professora, mare i interessada pel Centre Històric

Mimoun Houna, educador social i activista de la comunitat islàmica

Oriol Barri, activista social i cultural

Rateb Asalieh, veí i emprenedor del Barri Antic

Tània Infante, veïna i hostalera al Barri Antic

Vicky Garcia, veïna, mare i hostalera del Barri Antic

Xevi Mas, veí i activista al Barri Antic

Anna Casasampera, comerciant del carrer Nou

Sònia Puyol, coordinadora tècnica del projecte. Tècnica de projectes europeus de l’Ajuntament de Manresa.

Jordi Jet Serra Morales, coordinador de la taula de treball. Activista cultural al Centre Històric i veí del barri del Remei

 

Als equips de treball hi ha vinculades altres persones que no participen de la taula.

Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com