Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • Torna The Li/ea/ving Project, el teatre de guió col·lectiu que representa escenes íntimes de persones que han viscut èxodes migratoris >

Torna The Li/ea/ving Project, el teatre de guió col·lectiu que representa escenes íntimes de persones que han viscut èxodes migratoris

13/11/2019

The Li/ea/ving Project, que es va estrenar el passat mes de maig a Manresa, torna a la Sala els Carlins aquest dissabte, 16 de novembre a les 5.30 de la tarda, i oferiria com a valor afegit la possibilitat de fer una aportació voluntària  als projectes de Proactiva Open Arms.

En el marc del Mou-te teatre, Arts escèniques i inclusió social, la companyia Sargantana i la Sala dels Carlins amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, van crear la peça de teatre social The Li/ea/ving Project Manresa que torna a l’escenari el proper dissabte, 16 de novembre, a les 5.30 de la tarda a la Sala els Carlins,

 

La representació té una durada de 40 minuts al llarg dels quals els espectadors podran copsar la gran sensibilitat de l’obra, dotada amb un gran component emotiu que contribueix a la reflexió i a la presa de consciència per part del públic de la  situació de les persones refugiades, apropant les visions de les diverses situacions de vida i els condicionants que això suposa alhora de desenvolupar el projecte vital en la societat d’acollida.

 

Un projecte vivencial de teatre col·lectiu

 

The Li/ea/ving Project és un teatre diferent, un teatre que es construeix de forma col·lectiva i que es basa en compartir experiències vitals de persones que han hagut d’escollir iniciar “un viatge” per salvar la vida o millorar un futur amb molt poques opcions. A Manresa es va estrenar el passat mes de maig amb un notable èxit de participació.

 

El procés de construcció de l’obra suma formació dels participants amb espais per submergir-se en la dolorosa temàtica d’abandonar país, família... i iniciar un viatge d’esperança que no sempre compleix les expectatives.

 

En diferents sessions persones que formen part d’entitats com Caritas, Dones al Noor, Associació d’Amics del Senegal del Bages o col·laboren amb Horitzons per Síria. Marroc, Senegal i Síria van poder explicar i compartir amb actors i actrius la seva experiència en aquestes migracions forçades i així entre tots i totes van anar construint el guió de l’obra.

 

L’obra neix amb l’objectiu de fer palès una realitat més propera del què pot semblar i d’ajudar a la reflexió col·lectiva. Al mateix temps, però es vol contribuir a la millora de la dura realitat de les persones refugiades, per aquest motiu es comptarà amb taquilla inversa per poder col·laborar als projectes de rescat marítim de Proactiva Open Arms. Una de les poques entitats que continua intentant socórrer les persones.

 

MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social.

 

MOU-TEatre és una iniciativa de les regidories de Cultura, Joventut, Cohesió Social  i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, per tal de fer del teatre una eina que promogui la reflexió sobre la societat actual i un espai creatiu d’intercanvi entre diferents col·lectius.

 

La necessitat de marxar

 

The Li/ea/ving project parteix de la comprovació que la necessitat de marxar és cada vegada més intensa en les societats actuals d'arreu del món. Necessitats de fugir, de trobar una sortida, d'intentar viure enlloc de sobreviure. El títol «_Li/ea/ving Project_» juga amb les paraules «_living_» i «_leaving_», viure i marxar, com a síntesi del diàleg que vol provocar entre els creadors i amb el públic.

 

Les societats són cada vegada més pluriculturals, més complexes, i, almenys en la societat occidental, existeix la sensació que viatjar a qualsevol lloc és senzill, que qualsevol part del món està a tocar. La necessitat de veure món, l'esperança d'una vida nova o la necessitat de salvar-se, empenyen poblacions senceres a posar-se en marxa. Les vanes temptatives dels països d'acollida de mantenir un equilibri impossible i discutible, i de contenir les migracions humanes, converteixen sovint aquests viatges en difícils i perillosos, fins i tot un cop s'ha arribat al destí desitjat.

 

Companyia SarGanTaNa

 

La companyia SarGanTaNa es va fundar l'any 2003 a Barcelona, amb l’objectiu d’oferir un teatre basat en la unió de l'art teatral al món, creant un espai de vivència, reflexió i comunió amb el públic.

 

La Companyia manté la idea de procés de recerca en tots els muntatges, incloent-hi altres disciplines i elements artístics, amb l'objectiu d'aproximar el fet teatral amb més profunditat i oferir un teatre que agafa el públic per les entranyes i li proporcioni una experiència artística capaç de commoure'l.

 

Des del 2009 estableix la residència a Barcelona. L’any 2013 obren a Barcelona la Vilella Teatre, un nou espai de treball que els permet no només millorar la recerca i processos de creació, sinó també incrementar el contacte amb el públic i amb altres companyies vingudes d'arreu del món que pretén oferir noves experiències al públic del segle XXI.

 

El seu projecte The Li/ea/ving Project es basa en un any de recerca al voltant de la idea d'Èxode, en el que es van analitzat diferents aspectes del que significa el moviment migratori a Europa. Aquesta experiència ha rodat per diversos indrets en format de trobades amb creadors d'arreu del món, visitant-los al seu país i creant un grup mixt que treballa conjuntament per a elaborar una proposta única per a presentar al públic del lloc d’acollida. Fins al moment ha fet estada a Cabestany (França), Museu Marítim (Barcelona), Ripoll, Castellbisbal, Badalona i properament es presentarà a Mallorca i Grècia.

 

A cada lloc específic on es presenta el projecte, es forma un grup de creadors que treballen variacions dins de la partitura desenvolupada. No es tracta de crear una obra completament diferent, sinó permetre que la dramatúrgia sencera trobi nous matisos i variacions, a través de nous textos o microescenes producte de la imaginació i les experiències vitals dels components del grup.

Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com