Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • L'Ajuntament de Manresa presenta als veïns de les Escodines el pla de xoc transversal encaminat a resoldre les problemàtiques al barri >

L'Ajuntament de Manresa presenta als veïns de les Escodines el pla de xoc transversal encaminat a resoldre les problemàtiques al barri

16/07/2019

L’alcalde de Manresa i diversos regidors de l’equip de govern s’han reunit aquesta tarda amb representants dels veïns i veïnes de les Escodines per exposar-los un paquet d’actuacions encaminades a resoldre de manera transversal diverses problemàtiques del barri. La reunió arriba després de l’agressió sexual que va patir una menor en un habitatge del carrer Aiguader, el cap de setmana. L’associació de veïns farà un seguiment de les actuacions, i ja s’ha previst una nova reunió per al proper 31 de juliol.


A la reunió que ha tingut lloc aquesta tarda a l’Ajuntament de Manresa, els representants dels veïns i veïnes de les Escodines han exposat les mancances i problemàtiques que viu el barri en diversos àmbits. Al seu torn, l’Ajuntament ha presentat les mesures  que es començaran a implementar de manera immediata amb l’objectiu de resoldre aquestes situacions. Els veïns han anunciat un seguiment exhaustiu del compliment del pla.

 

A la trobada s’ha constatat la complicada situació que viu el barri, tant en matèria d’habitatge, de conflictivitat social i també en temes d’urbanisme i mobilitat, entre altres. El consistori ha explicat que el treball transversal dels diversos serveis municipals (Habitatge, Serveis Socials, Urbanisme, Salut, Seguretat Ciutadana, Barris...), ha permès tenir una radiografia detallada dels casos de vulnerabilitat, d’infrahabitatge, d’incivisme, etc., i que s’ha començat a treballar per resoldre aquestes situacions conflictives. Aquesta tasca ha estat possible gràcies a la col·laboració i el contacte permanent entre l’Ajuntament, l’associació de veïns, i els veïns i veïnes del barri.

 

Darrerament s’ha constatat un nou increment d’aquestes problemàtiques al barri i concretament a l’entorn del carrer Aiguadé. A tot això s’hi ha afegit l’agressió sexual en grup a una noia menor d’edat, presumptament per part de quatre homes, el cap de setmana passat.

 

Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Manresa ha proposat dur a terme el següent pla d’actuacions a les Escodines:

 

1. Inspeccions i intervencions per resoldre problemàtiques i deficiències en habitatges.

 

L’Ajuntament de Manresa disposa d’informació tècnica detallada sobre l’estat de les edificacions del barri, tant pel que fa a l’estat físic dels edificis com a les condicions d’habitabilitat i salubritat dels habitatges. Fruit del treball de diverses àrees, també ha recopilat informació sobre la propietat dels immobles i la situació en què es troben (habitats o no, en situació d’ocupació irregular, etc). En els casos en què ja s’han detectat deficiències, ja sigui estructurals o de salubritat, l’Ajuntament ordenarà a la propietat actuacions immediates: netejar i sanejar habitatges, baixos, patis i altres espais, o fins i tot tapiar els pisos on hi hagi deficiències greus.  Si els propietaris no compleixen el requeriment, el consistori durà a terme les actuacions subsidiàriament, i amb caràcter d’urgència, en els casos prioritaris.

 

En els casos en què la informació de què disposa l’Ajuntament no estigui actualitzada, es faran noves inspeccions, amb personal tècnic dels departaments d'Urbanisme i Salut, per tenir la fotografia exacta de la situació dels habitatges del barri en aquest moment i prendre també les mesures que calguin per resoldre les problemàtiques.

 

2. A nivell de Serveis Socials, s’intensificaran les accions per tal de garantir un bon acompanyament de totes les persones que necessiten atenció dels serveis municipals. Es farà un treball per detectar de manera especial els casos de vulnerabilitat més extrema, per garantir-ne el seguiment social i poder oferir els recursos adients per a cada situació, d’acord amb els criteris de Serveis Socials.

 

3. Amb l’objectiu de combatre l’infrahabitatge, i de revitalitzar el barri, des del departament d’Urbanisme s’estudiarà si és possible tirar endavant alguns dels àmbits de transformació urbanística definits al POUM. Aquests àmbits de transformació han de permetre, a mitjà termini, disposar de nous habitatge de qualitat al barri.

 

4. Intensificació la coordinació entre Policia Local i Mossos d’Esquadra i reforç general de la presència policial al barri per millorar la seguretat.

 

5. A nivell de mobilitat, estudiar la pacificació del trànsit als carrers Escodines i Sant Bartomeu, que tot i ser de prioritat per a vianants concentren un volum de trànsit molt important.

 

6. La regidoria de Feminismes i LGTBI, juntament amb els cossos de seguretat, estudiaran la creació conjunta d’un Pla de Prevenció contra les agressions sexuals, que seria d’aplicació a tota la ciutat i que té per objectiu prevenir i lluitar de forma decidida per evitar que es tornin a repetir casos com el que va succeir el cap de setmana passat.

 

Ajuntament i veïns s’han emplaçat a tornar-se a reunir el dia 31 de juliol al Casal de les Escodines per valorar les actuacions que ja s’hagin pogut fer en aquest període i periodificar les que s’aniran duent a terme properament.

 

A la reunió hi ha assistit la presidenta de l’associació de veïns i veïnes de les Escodines, Carme Carrió, amb d’altres veïns del barri, i una representació de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa. Per part de l’Ajuntament, hi ha estat presents l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; el regidor de Presidència, Marc Aloy; el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil; Joan Calmet; el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López; la regidora de Barris, Acció Comunitària i Civisme, Núria Masgrau; la regidora d’Acció i Inclusió Social; Mariona Homs; i el regidor d’Habitatge, i de Nova Ciutadania i Cooperació, Jamaa Mbarki. També hi han estat presents comandaments de la Policia Local de Manresa i del cos de Mossos d’Esquadra.

Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com