Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • La ràpida utilització d'un desfibril·lador públic permet en la reanimació d'una persona que havia patit una aturada cardíaca a Manresa >

La ràpida utilització d'un desfibril·lador públic permet en la reanimació d'una persona que havia patit una aturada cardíaca a Manresa

11/07/2019

Un home que havia tingut una aturada cardíaca en ple carrer a Manresa, ahir dijous, va ser atès per un vianant, que va utilitzar un desfibril·lador públic per a les tasques de reanimació. Els equips d’emergència van arribar posteriorment, i l’afectat es recupera favorablement. Manresa disposa d’una xarxa de 30 desfibril·ladors en diversos espais de la ciutat.


Des del 2016, Manresa és una ciutat cardioprotegida i disposa d’una xarxa de 30 desfibril·ladors, dels quals 18 són a la via pública. Aquest dijous, la presència d’aquests aparells al carrer va ser clau per poder reanimar una persona que va tenir una aturada cardíaca en plena via pública.

 

Els fets van tenir lloc a la plaça Catalunya. Un home es va desplomar a causa d’una aturada cardíaca i va ser ràpidament atès per un noi, que  sortosament  tenia formació com a infermer. Ell mateix va fer les primeres maniobres de reanimació, i va utilitzar el desfibril·lador que hi ha a la plaça (a prop de la pèrgola), que va ser clau per a la recuperació de l’afectat. Poc després va arribar al lloc dels fets el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), que va seguir els protocols. L’afectat va ser traslladar a l’hospital, i posteriorment a Barcelona, on es recupera favorablement.

 

 

Es tracta de la primera vegada que un dels desfibril·ladors de Manresa s’utilitza per atendre un vianant en ple carrer. Manresa és una ciutat cardioprotegida i l’Ajuntament manté una campanya informativa sobre els DEA, per tal que el màxim nombre de persones puguin tenir nocions sobre el seu funcionament que, com en aquest cas, poden contribuir a salvar vides.

 

Què és un desfibril·lador extern automàtic (DEA)?

 

La fibril·lació ventricular és la causa més freqüent de mort sobtada als països industrialitzats i solament es pot revertir aquesta urgència amb un desfibril·lador.

 

Els DEA analitzen el ritme cardíac de la víctima i, tots sols, determinen si és convenient donar-li una descàrrega elèctrica per poder recuperar el ritme normal del cor i permetre que torni a bombar la sang. Mai no fan la descàrrega si no és necessària, és a dir, no hi ha possibilitat d’error. 

 

Qualsevol persona pot utilitzar-los. Només s’ha d’obrir la tapa de l’aparell i anar seguint les instruccions que ens dóna la locució. L’única acció que cal fer és enganxar els pegats, els elèctrodes, tal i com ens indica la màquina.

 

El desfibril·lador monitoritza la víctima i decideix si és convenient administrar la descàrrega.

 

Utilitzar un DEA és molt fàcil i qualsevol persona, seguint les instruccions que se li indiquen quan ho activa, pot fer-lo funcionar. El que cal és crear consciència de la importància que pot tenir en moment de fallada cardíaca, i que pot salvar una vida. Es tracta de que la ciutadania ho sàpiga detectar i actuï correctament .

 

Ubicació dels nous desfibril·ladors

 

Exteriors amb tòtem

 

1. Barri Pare Ignasi Puig - Davant dispensari o davant local AV

2. Renfe - Façana

3. Barri Antic - Façana sala Plana de l’Om

4. Passeig i rodalies - Edifici Casino (accés CentreCultural)

5. Sant Pau - Local AV C/ Cardener

6. Els Comtals - Local AV C/ de la Sàlvia

7. Vic – Remei - Pg. Pere III  - Ben Plantada

8. Font dels Capellans - Centre Cívic, costat pista poliesportiva. c/ Granollers s/n

9. Plaça Catalunya - Plaça Catalunya, al costat de la pèrgola

10. Mion Puigberenguer - Plaça Democràcia - pas residència assistida

11. Poble Nou - Av. Bases Manresa davant UPC parada bus

12. Ctra. Santpedor - C/ Pau Casals, sota el porxo del TEA

 

Exteriors sense tòtem

 

1. Barri Viladordis - Façana Casal Viladordis

2. Cementiri - Façana oficines

3. Estació servei Bufalvent - Façana Botiga estació de servei BP

4. Llar d’Infants Petit Príncep - Avda Dolors. Façana entrada veïns

5. Valldaura - Façana edificiLa Florinda

6. Cal Gravat - Façana local 2

 

Interiors

 

1. Casa Caritat - Vestíbul CIO

2. Edifici Plaça Major 5 - Vestíbul entrada

3. Museu comarcal - Vestíbul entrada

4. Estació autobusos - Vestíbul caixer pagament aparcament

5. Palau Firal - Planta baixa zona vestíbul Fira Manresa

6. Conservatori Música - Vestíbul principal entrada

7. IES Guillem Catà - Vestíbul entrada

 

Mòbils

 

DEA a vehicles de la Policia Local

DEA al vehicle de Protecció Civil

 

 

Per a més informació podeu consultar aquest espai de la pàgina web municipal

Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com