16/07/2018
L’esdeveniment que té per objectiu donar a conèixer els productors de l’horta bagenca i les diverses varietats de tomàquet que conreen
Esquena verd del Bages, de Montserrat o rosa, quatre cantos o quatre morros, del Pare Benet, cor de bou o mamella de monja, pebroter, verd de marge, bombeta. Aquestes són algunes de les moltes varietats de tomàquets que es podran degustar, cuinar o comprar durant la Festa del Tomàquet del Bages que se celebrarà del 19 al 28 de juliol a Manresa i que tindrà la seva continuïtat durant el mes d’agost a moltes cartes de restaurants de la comarca.
La Festa s’iniciarà amb una xerrada del cuiner manresà Jordi Cruz, aquest dijous, dia 19 de juliol, i seguirà amb un gran nombre d’activitats relacionades amb el món del tomàquet: activitats gastronòmiques, jornades tècniques, visites a explotacions,... i clourà amb el Mercat de Tomàquet, que concentrarà diversos productors de tomàquets a l’entorn de la plaça Puigmercadal el divendres dia 27 de juliol a la tarda i dissabte 28 al matí. Durant el mes d’agost hi haurà activitats paral·leles, com el mes del tomàquet als restaurants o la Tumakada de l’Era.
La 2a edició de la Festa s’ha presentat aquest matí, a l’Espai "We love cooking" – Elde, situat al carrer del Bruc, pel regidor d’Entorn Natural, Pol Huguet; el regidor de Comerç i Mercats, Jaume Arnau; i responsables d’entitats de l’organització que han explicat totes les activitats programades: Xavier Olivé (revista Proper); Alba Rojas (MengemBages); Xènia Torras (Escola Agrària i l’Era); Laia Muns (parc de la Sèquia); Bernat Martí (Món Sant Benet) i Ignasi Sala (Bages Impuls). L’acte s'ha compeltat amb una petita mostra de tall i cuina de tres varietats de tomàquets a càrrec de Maria Àngels Pallàs.
Pol Huguet ha mostrat la satisfacció de tirar endavant la segona edició de la Festa del Tomàquet “que ajuda a promoure els productes de l'horta del Bages i, en aquest cas, d'un producte estrella com és el tomàquet i les seves diferents varietats”. El regidor ha destacat el treball conjunt de les regidories d’Entorn Natural, Comerç i Mercats, Ocupació i Emprenedoria, i de les entitats impulsores per consolidar i fer créixer la festa, amb la voluntat de "posar en valor i contribuir a millorar l’ocupabilitat d’un sector molt potent de casa nostra i que té molt camp per córrer”.
Jaume Arnau ha tingut paraules de felicitació per totes les persones implicades en la programació i ha volgut dedicar especialment aquesta iniciativa “als paradistes del Mercat de Puigmercadal, que l'any passat van viure amb molta il·lusió aquesta festa i han passat mesos molt complicats per les obres de millora d’aquesta instal·lació”. També ha volgut recordar el paper impulsor l’any passat de l’entitat MengemBage per tirar endavant aquest projecte.
Els representants de l’organització han explicat els detalls i la seva contribució a la programació d’una festa que, segons Alba Rojas, “l’any passat va significar un bon tret de sortida, que valorem de forma molt positiva, i que esperem superar en aquesta edició, en la qual tanquem el cercle donant protagonisme a tothom: productors, l’horta, el regadiu, el mercat, els cuiners, els restaurants ...fins arribar al nostre paladar”. Al seu torn, Ignasi Sala, ha subratllat que “el Bages és ric en productes de qualitat i, per tant, els hem de donar el valor que es mereixen”.
Un projecte que suma molts sectors de la ciutat i la comarca
La festa es planteja com un projecte integral de diversos sectors de la ciutat, per la dinamització agrària, però també comercial, turística i de restauració. Està impulsada per l’Ajuntament de Manresa conjuntament amb MengemBages, Escola Agrària de Manresa, revista Proper, parc de la Sèquia, Fundació Catalunya La Pedrera, Bages Impuls, Mercat de Puigmercadal i Agrupació de Defensa Vegetal del Bages i el suport, entre d’altres del Consell Comarcal del Bages i de la Diputació de Barcelona.
Totes les activitats que s’hi duen a terme estan pensades per establir xarxes col·laboratives a llarg termini entre els diversos agents del territori que hi participen, i per dinamitzar econòmicament el conjunt del territori.
La Festa del Tomàquet va néixer l’any 2017 amb la voluntat de donar a conèixer els productors de l’horta bagenca i les diverses varietats de tomàquet que conreen. És una oportunitat perquè els ciutadans coneguin el producte de proximitat i puguin valorar els beneficis socials, econòmics i ambientals que comporta la seva compra. I és que la pagesia de Manresa i el Bages fa molts anys que estan treballant -i ho estan fent molt bé- per garantir la qualitat i la diversitat del tomàquet. Es pot dir que al Bages es troba tomàquet d’autor.
Podeu consultar totes les activitats a www.festadeltomaquet.cat
PROGRAMA FESTA DEL TOMÀQUET 2018
http://festadeltomaquet.cat/pdf/triptic_festartomquet_2018.pdf
Dijous 19 de juliol
17 h. Auditori Plana de l’Om
Conferència inaugural: “El tomàquet a la cuina del segle XXI”
A càrrec de Jordi Cruz Mas. Cuiner amb tres estrelles Michelin
Dilluns 23 de juliol
10.30 h. Fundació Alícia. Complex de Món Sant Benet. Sant Fruitós de Bages
Presentació de la guia "Els tomàquets del Bages a la Cuina"
Organitza: Rebost del Bages i Fundació Alícia
Inscripcions:Formulari d'inscripció
De 17:45 h a 20.45 h. Barri de Viladordis (davant la parada de bus).
Viladordis km0. Visita guiada a tres explotacions hortícoles de Viladordis, tot recorrent el canal de regadiu de la Sèquia i camps de cultiu (total: 5,5km).
Organitza: Parc de la Sèquia
Col·labora: Horta de Can Calafell, l'Horta que Brota, Les Arnaules
Dimarts 24 de juliol
19:30 h. We love cooking (carrer del Bruc, 74)
Showcooking. Cuinem amb tomàquet.
Amb diversos cuiners que ens ensenyaran a fer els alguns dels plats que degustarem al sopar del dijous 26 de juliol
Organitza: Grup Elde, restaurant Mas de la Sala, restaurant Alberg de Castelladral, restaurant Le Clandestin i Kursaal Espai Gastronòmic
Preu: 3 €.
Dimecres 25 de juliol
De 15:30 a 17:30 h. Palau Firal de Manresa
Jornades de producció i consum agroecològic: el canvi d'escala com a mesura de sostenibilitat? Part 1- Presentació de l’estudi: El canvi d’escala; un revulsiu per a la sostenibilitat Part 2- Sessió de treball de detecció de les necessitats i oportunitats del sector |
Organitza: Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central Inscripcions: https:goo.gl/voYBuC |
De 20 a 23 h. Bars de l’Antic
Pinxo pote tomaquer
Circuit de tapes amb tomàquet als bars de l’antic
Organitza: L’Antic. Associació per a la promoció del Centre Històric
Dijous 26 de juliol
De 16:30 a 20 h. Baixos de la Casa de l’Amo. Complex de Món Sant Benet. Sant Fruitós de Bages
Jornada. El cultiu del tomàquet: tanquem el cicle, del planter a la llavor
Part 1- Teoria a l’aula
Part 2- Visita als horts de Sant Benet
Organitza: Escola Agrària de Manresa i l’Era, Espai de Recursos Agroecològics, amb la col·laboració de Fundació Catalunya la Pedrera
Inscripcions: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnoXzMd0XC8J8OaifiNaSuQW4PYpsK35tj5wAN9mu320C2Qg/viewform
A partir de les 20.30 h. Parc de la Seu
Sopar degustació amb productes del Bages
Sopar maridatge de diverses varietats de tomàquet amb productes del Bages
Organitza: Restaurant Alberg de Castelladral, Kursaal Espai Gastronòmic, restaurant Mas de la Sala, restaurant Le Clandestin i Bagesterradevins, amb la col·laboració de la DO Pla de Bages
Inscripcions: https://bagesterradevins.cat/btiquets/sopar-del-tomaquet
Divendres 27 de juliol
De 18 a 21 h. Mercat de Puigmercadal
Mercat de tomàquets amb productors del Bages
Amb l’animació de la companyia Filigranes
18.30 h. Berenar amb producte local
A l’interior del mercat:
A partir de les 19:30 h. Nit de tapes. Degustació de tapes a càrrec dels paradistes del mercat
20.00 h. Música amb el DJ Rombo
Organitza: Associació de paradistes del mercat Puigmercadal
Dissabte 28 de juliol
De 9 a 14 h. Mercat de Puigmercadal
Mercat de tomàquets amb productors del Bages
Amb l’animació de la companyia Filigranes
A l’interior del mercat:
D’11 a 14 h. Degustació de tapes a càrrec dels paradistes del mercat
11.00 h. Taller d’elaboració de quètchup, a càrrec de Riuverd
12.00 h. Taller d’extracció de llavors de tomàquet, a càrrec de L’Era, Espai de Recursos Agroecològics
13 h. Tast de tomàquets, a càrrec de Bernat Martí, de Món Sant Benet
I el dissabte 28 de juliol, també:
11 h. Oficina de Turisme de Manresa
Visita “Manresa, cor de Catalunya”.
Visita als espais més emblemàtics de la ciutat, acabant a la plaça del mercat Puigmercadal.
Organitza: Manresa Turisme. Fundació Turisme i Fires de Manresa
Preu: 8 €. Reduïda 7,20 €. Requereix inscripció prèvia: turisme@manresaturisme.cat / web: www.manresaturisme.cat / 938784090
19 h. Plaça de l’Església de Sant Fruitós de Bages
7ª Tomacada: Sopar a la fresca a base de tomàquets
Organitza: Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i Junta de Regants Riudor de Sant Fruitós.
I DURANT EL MES D’AGOST:
Dimarts 28 d’agost
9- 16 h. Finca de Can Poc Oli (Escola Agrària de Manresa)- Ctra. 1411-b d’Abrera a Manresa, km. 23,6 (Manresa)
La Gran Tumakada. Extracció de llavors per a regenerar el banc de llavors d’Esporus.
Organitza: Associació l’Era, Espai de Recursos Agroecològics
Places limitades. Inscripcions: xenia@associaciolera.org
Del 6 al 31 d’agost
Mes del tomàquet als restaurants de la comarca
Diversos restaurants ofereixen en els seus menús i cartes, plats en què l’estrella és el tomàquet del Bages, en alguna de les seves moltes varietats
Organitza: Fogons del Bages i Gremi d’Hosteleria i Turisme del Bages