Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • El govern municipal exposa davant el Consell de Ciutat l'estat del Pla d'Actuació Municipal i altres projectes en marxa >

El govern municipal exposa davant el Consell de Ciutat l'estat del Pla d'Actuació Municipal i altres projectes en marxa

23/11/2022

El Plenari es va celebrar ahir a l’Espai Plana de l’Om, presidit de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia. Durant l’acte, obert a la ciutadania, es van repassar totes les actuacions del Pla d'Actuació Municipal (PAM) i els projectes en marxa a la ciutat. Finalment, es va obrir un torn obert de preguntes de les persones assistents.

L'Espai Plana de l'Om va acollir aquest dimarts al vespre el 16è plenari del Consell de Ciutat de Manresa, el màxim òrgan de participació que impulsa l'Ajuntament de Manresa. L'acte, obert a tota la ciutadania, va ser presidit per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i va ser conduït per la regidora de Transparència i Govern Obert, Montserrat Clotet Masana.

 

A l'inici del plenari, es va aprovar l'acta de la sessió anterior del Consell de Ciutat, que va tenir lloc el 9 de desembre del 2021. Seguidament, es va iniciar l'exposició de l'estat del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2020-2023 i altres projectes de ciutat. El balanç es va fer seguin les quatre àrees en què està organitzat l’Ajuntament de Manresa (Territori, Drets i Serveis a les Persones, Desenvolupament Local i Serveis Generals) i van anar a càrrec dels regidors que són els caps de cada una d’aquestes àrees. Per la seva part, l’alcalde va exposar actuacions en altres apartats com Capitalitat, Pla de Reconstrucció o Fons Next Generation.

 

El balanç de l'apartat de Territori va anar a càrrec del regidor d'Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López Martí, qui va destacar entre les actuacions executades i programades, les millores als itineraris de vianants, la transformació del carrer Guimerà per ampliar l'espai de vianants, l'avançament cap a l'electrificació de la flota d'autobusos, la redacció d'un nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible o la connexió de l'avinguda dels Països Catalans amb el polígon d'Els Trullolls, entre altres temes.

 

El regidor d'Ensenyament i Universitats; Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili Prat, va explicar el capítol de Serveis a les Persones, destacant actuacions com l'increment de les polítiques d'igualtat de gènere, l'avaluació del Pla Comarcal per garantir els drets de les persones LGTBI, l'increment de les hores del servei d'atenció a domicili i altres serveis, l'impuls de les polítiques d'accés a l'habitatge assequible, el desenvolupament d'habitatge cooperatiu, la instal·lació progressiva de gespa artificial als camps de futbol o les actuacions per la igualtat d'oportunitats per als centres educatius.

 

El recull d'actuacions en matèria de Desenvolupament Local va ser exposat per la regidora d'Ocupació, Empresa i Coneixement, Cristina Cruz Mas, qui va destacar les accions com la promoció i suport al comerç urbà i de proximitat, la generació de la "Ruta de la persona emprenedora" i un ecosistema emprenedor, l'impuls de la digitalització dels teixit econòmic i l'Economia 4.0, el desenvolupament del polígon industrial del Pont Nou o la potenciació de programes especials per aquells col·lectius amb més dificultats per inserir-se laboralment, entre altres.

 

El regidor de Turisme i Projecció de Ciutat; Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Joan Calmet Piqué, va ser l'encarregat de repassar les accions del govern municipal pel que fa als Serveis Generals, destacant la planificació i execució de totes les activitats celebrades l'any 2022, la consolidació i comercialització de productes turístics al voltant de la Manresa 2022, la consolidació de la Manresa Film Office, l'elaboració del pla estratègic per a la revitalització del Centre Històric, el treball per fer front a les problemàtiques de seguretat, civisme i convivència; la implementació d'un sistema de videovigilància a diversos punts de la ciutat o el desenvolupament d'entorns i infraestructures digitals de participació.



Capitalitat, Pla de Reconstrucció i Fonts Next Generation

 

Per la seva part, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, va culminar les intervencions dels quatre regidors i regidores caps d'àrea, exposant les accions realitzades i projectades per impulsar la capitalitat, el Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica i la sol·licitud d'ajuts Next Generation.

 

Pel que fa a la Capitalitat, l'alcalde va destacar el projecte per integrar la línia de ferrocarrils de la Generalitat a la ciutat, el projecte per a la nova seu de la Delegació Territorial del Govern a la Catalunya Central, la promoció i ampliació del parc de l'Agulla, la posada en funcionament del Museu del Barroc de Catalunya; el treball per a la nova ubicació per a l'Arxiu Comarcal, la transformació de l'entorn i la redifinició del model del sector de la Fàbrica Nova.

 

Marc Aloy va recordar l'evolució del PAM des de l'any 2019 a l'any 2023, que fins ara 'ha aconseguit un grau d'execució del 71%; una xifra important, tenint en compte també la posada en marxa des del març del 2020 al juny del 2021 del Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica acordat amb tots els grups municipals per atenuar els efectes devastadors del coronavirus en tots els àmbits de la ciutadania; així com l'arribada dels Fons Next Generation, un  instrument creat per les institucions de la Unió Europea, en el marc del Pla de recuperació per a Europa, amb l'objectiu transformar els reptes derivats de la pandèmia de la Covid-19.

 

L'alcalde va explicar com l'Ajuntament de Manresa treballa per detectar aquelles oportunitats que puguin afavorir el desenvolupament de projectes transformadors a la nostra ciutat, i va explicar com està participant en les diferents convocatòries dels Next Generation amb la voluntat d'aconseguir els recursos financers que permetin portar-los a terme. Aloy va detallar que fins ara s'han anat aconseguint ajudes importants per un import total 21 milions d’euros per a projectes com Manresa, destinació del camí Ignasià; ajudes per millora el patrimoni del Camí Ignasià,  la millora i modernització del transport públic o ajudes per a la rehabilitació de barris i edificis públics.

 

En acabar la intervenció de l'alcalde, es va obrir un torn d'intervencions a les persones assistents al Plenari.



Consell de Ciutat, màxim òrgan de participació

 

El Consell de Ciutat és el màxim òrgan de participació, amb les funcions d'informació, estudi, debat i assessorament per la determinació de les grans línies de la política municipal que incideixen en el desenvolupament estratègic, econòmic, social, cultural i sostenible de la ciutat.

 

Està format pels membres del Ple de la corporació municipal i pels components dels Consells de Districte i Sectorials. També està integrat pels representants de les organitzacions socials, sindicals, professionals i empresarials més representatives de la ciutat, nomenades pel Ple a proposta pròpia o de qualsevol consell de participació, i un funcionari municipal que donarà suport i aixecarà acta de la sessió.


Per consultar el document de balanç cliqueu en aquest ENLLAÇ

 

(*) Peu de foto: Imatge del plenari del Consell de Ciutat, aquest dimarts 22 de novembre

Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com