Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • Manresa lliura 25.710 euros per ajuda humanitària a persones refugiades d'Ucraïna i de països de l'Orient Mitjà >

Manresa lliura 25.710 euros per ajuda humanitària a persones refugiades d'Ucraïna i de països de l'Orient Mitjà

23/06/2022

L’acte de lliurament d’ajuda a les entitats que treballen amb persones refugiades ha tingut lloc a la plaça Sant Domènec, on fins al 30 de juny es pot visitar una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades al món i per sensibilitzar sobre el dret al refugi.

 

En el marc de la celebració del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra el 20 de juny, la plaça Sant Domènec de Manresa acull aquesta setmana i fins al 30 de juny una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món que consisteix en  una mostra de sensibilització amb testimonis sonors. 

L’exposició compta amb tres estructures que exposen la vida als camps de persones refugiades ubicats a Líban, illes Canàries i Palestina. També aporta informacions  sobre diferents formes que la ciutadania pel col·laborar en projecte que milloren els drets humans i el dret al refugi.

La mostra forma part de la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps” que coordina el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i que compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya.

A la mateixa plaça Sant Domènec, el regidor de Nova Ciutadania i Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, Jamaa Mbarki El Bachir, ha fet el lliurament de l’ajuda humanitària que la ciutat de Manresa destinarà a donar suport a persones refugiades. Aquests recursos  s’han lliurat als representants de les entitats manresanes Caritas, Creu Roja, Comunitat de Sant’ Egidio i Associació Catalana per la Pau.

Nens i nenes per la Pau

L’acte ha comptat amb l’assistència de Montserrat Cullerés Pintó, presidenta  de Rotary Club de Manresa-Bages, Laia Corral i Vilella, sots presidenta de Amics de la UNESCO de Manresa, de nens i nenes del projecte nens i nenes per la Pau, i de l’il·lustrador Eduard Sisquella Vilà. Rotary, en el marc de la campanya “Manresa amb el poble d’Ucraïna”, ha  impulsat la iniciativa de venda de samarretes solidària per a ajudar a les persones refugiades d’Ucraïna i països fronters, recollint una idea dels infants. En total, aquesta iniciativa de Rotary Club Manresa – Bages i Amics de la UNESCO de Manresa ha recaptat  4.000 euros per la venda de samarretes solidàries.

Sota el lema#NensiNenesxlaPau, la venda de samarretes impulsada per Rotary Club Manresa-Bages i Amics de la UNESCO de Manresa tenia l’objectiu  d’aconseguir recursos econòmics que es destinaran als projectes d'acollida de refugiats que hi ha al Bages. Les samarretes van ser dissenyades  expressament per a l'ocasió. Porten estampada una il·lustració obra d'Eduard Sisquella en què s'hi veuen infants i joves escrivint la paraula pau.

 

La Gala del Premi Simeó Selga, que es va celebrar el passat 3 d'abril, va donar el tret de sortida a la iniciativa, posteriorment s’han realitzat diversos actes per a la venda de les samarretes, comptant amb la participació molt activa de l’Escola Oms i de Prat de Manresa i l’Escola l’Olivar de Castellnou de Bages. 

 

El projecte ha estat finançat amb les aportacions econòmiques de diverses empreses bagenques: Acerbages, Agència CO, Assessoria del Bages, Clínica Dental Sitges, Difoprint Sl, Elèctrica Pintó SL, Forn de Cabrianes, Grup Solucions Manresa SLP, Grup Aquacenter, Ivan Mínom, Jòdar-Corral Advocades, Masats, Mosaics Martí, Mafrica, Matadero Comarcal del Bages SL – MACOBA, i SIPE Protection SL.

 

L’ajuda d’emergència de Manresa

En total, Manresa destinarà un total de 25.710 euros a projectes d’ajuda humanitària, dels quals 16.210 aniran destinats a ajudes a Ucraïna i 9.500 euros a projectes de suport a persones refugiades a d’altres zones geogràfiques, especialment a l’Orient Mitjà.

Dels 16.210 euros que aniran destinats a refugiats ucraïnesos, 9.500 euros són d’ajuda directa de l’Ajuntament de Manresa, 2.710 euros de recaptació al concert de la pau celebrat el 29 d’abril passat al teatre Conservatori, i 4.000 per la venda de samarretes solidàries  de Rotary Club Manresa – Bages i Amics de la Unesco de Manresa.

 

Tots els fons lliurats a les entitats manresanes es destinaran a projectes d’ajuda humanitària a terreny, tant a les zones frontereres amb Ucraïna com per a la població del país. Els projectes continuen donant resposta a ajuda humanitària de primera necessitat, com ara material sanitari, aliments, adequació d’espais d’acollida, corredors humanitaris i reagrupament familiars.

Activitats educatives

Prèviament a l’exposició Som Refugi, s’ha realitzat un treball educatiu des de la Casa Flors Sirera per abordar les causes de les guerres i  les conseqüències en la vida de les persones. L’ activitat ha estat adreçada a infants de 5è i 6è de primària i ha comptat amb el suport de la regidoria d’ Ensenyament. L’ activitat que portava el nom de La Pau dibuixada, ha permès abordar les  pors i propostes entorn a temes de pau i  escoltar les opinions de 469 infants. Agraïm la participació dels centres educatius Ave Maria, La Font, Bages, La Flama i Oms ide Prat.

Més informació

Les persones que vulguin contribuir als projectes de suport a persones refugiades, poden continuar fent-ho a través dels números de compte de les entitats o en metàl·lic a les guardioles que gestiona la Federació d’ Associacions de Veïns de Manresa.

 

Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com