Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
  • Crònica del ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 16 de juny de 2022 >

Crònica del ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 16 de juny de 2022

17/06/2022

El ple va aprovar per unanimitat la concessió del títol de Manresana Il·lustre a Maria Matilde Almendros Carcasona i donar el nom de Maria Ciuraneta Sannicolas a la pista poliesportiva coberta del Complex Poliesportiu del Vell Congost. Durant la sessió plenària, va prendre possessió com a nou regidor de l’Ajuntament de Manresa Josep M. Fius Rubí, que substituirà Claudina Relat Goberna. Al tram final del ple, es va aprovar una proposició per fomentar una millor convivència i veïnatge i una altra que compromet l’Ajuntament a dur els estudis tècnics necessaris per analitzar la seguretat dels terrenys de la Pista Castell per tal d’obrir-la i habilitar-la com a lloc per fer esport.

El ple ordinari del mes de juny, celebrat aquest dijous dia 16, es va iniciar amb la presa de possessió de Josep M. Fius Rubí com a nou regidor de l’Ajuntament de Manresa. Pertanyent al grup de Junts per Manresa (JxM), Fius substituirà Claudina Relat Goberna, amb les mateixes funcions i condicions, agafant així la cartera del Centre Històric.


Tot seguit es va informar de diverses modificacions de partides. Per una banda, hi ha les que s’han modificat per incorporar subvencions que s’han rebut: per part de la Diputació de Barcelona han estat 165.051,52 euros per amortitzar part del préstec que es va demanar per fer front a les inversions d’aquest any, 21.802,37 euros del Pla Xarxa de Governs Locals 2020- 2023 i 12.368,00 euros per a polítiques de joventut, i per part de la Generalitat han estat 5.400 euros per a les biblioteques del Casino i de l’Ateneu per a l’adquisició de llibres. De l’altra, hi ha les modificacions entre partides, que es fan per dotar de diners projectes no previstos en el pressupost municipal vigent. Així, es va dotar una partida de 19.000 euros per a les dues marquesines que es posaran al Parc de l’Agulla, dins el projecte que ha permès adequar el nou aparcament, es van destinar 21.335 euros per reposar els diners gastats en les contractacions que s’han fet dins el programa ‘Barris i Comunitat’ que s’està desenvolupant al Xup i es van destinar 19.000 euros a incrementar la partida de Recursos Humans per tal de fer front a l’avaluació de factors de risc psicosocial que s’està fent als treballadors i treballadores de l’Ajuntament.

 

Encara en l’apartat de la sessió plenària en la qual s’informa de les resolucions d’alcaldia, es va donar compte de l’informe d’intervenció relatiu al període mitjà de pagament a proveïdors, que està situat en els 16,37 dies

 

Pel que fa als dictàmens, els primers punts que es van debatre corresponien a l’àrea d’Alcaldia – Presidència, en la qual es va aprovar el Pla Municipal de Prevenció d’Incendis Forestals, amb els vots a favor del govern d’ERC i JxM i del regidor de C’s, i l’abstenció de la resta de grups: PSC, Fem Manresa i el regidor no adscrit Miquel Cerezo Ballesteros. També es va aprovar el relleu de regidors que formen part d'organismes amb representació municipal, fruit dels canvis als grups de JxM —que ha substituït Claudina Relat per Josep M. Fius— i de C’s —pel fet que Miquel Cerezo ha passat a ser regidor no adscrit a cap partit. El punt referent a JxM es va aprovar amb les abstencions de PSC i Fem, i el punt de C’s es va aprovar amb les abstencions del PSC, Fem i del regidor no adscrit.

 

Dins l’àrea d’Alcaldia – Presidència també es van aprovar dos dictàmens significatius que van tenir intervencions per part de la ciutadania. En primer lloc, la periodista Pilar Goñi Garriga va intervenir al ple per glossar sobre la figura de Maria Matilde Almendros Carcasona, que des d’ahir és Manresana Il·lustre, i Gemma Vilaseca González va intervenir per glossar sobre la vida de Maria Ciuraneta Sannicolas, que a partir d’ara donarà nom a la pista poliesportiva coberta del Complex del Vell Congost. Ambdós punts van ser aprovats per unanimitat de tots els grups.

 

Es va passar a aleshores a l’àrea de Serveis Generals, en la qual es van debatre cinc punts. El primer feia referència a l’actualització de l’Inventari General Consolidat de Béns, Drets i Obligacions de l’Ajuntament de Manresa, que incorpora les adquisicions fetes durant l’any 2021, com ara els terrenys de la Fàbrica Nova, els de la futura escola Valldaura o el sistema viari de la nova Avinguda dels Països Catalans, entre altres. El punt es va aprovar amb els vots a favor d’ERC i JxM i l’abstenció de la resta de grups.

 

El segon feia referència al reconeixement de pagaments a proveïdors que han prestat serveis a l’Ajuntament, en algun cas sense haver-hi un contracte de caràcter menor aprovat i, en alguns altres, per haver-hi un contracte d’una quantitat inferior al preu final. Els dos grups de govern hi van votar a favor, el PSC hi va votar en contra i la resta es va abstenir.

 

El tercer feia referència a noves modificacions de crèdit, que en aquest cas la llei estipula que s’han de votar. Entre els aspectes més rellevants, destaca la creació d’una partida de 5.500 euros per a les dues associacions de personal de l’Ajuntament; destinar 2.630 euros a la compra de material informàtic per a l’Escola d’Art; 25.780,73 euros per ampliar la partida per adquirir una finca situada al carrer Sant Bartomeu; 10.019,65 euros per ampliar la partida per fer front a la part que li correspon a l’Ajuntament de les obres a la xemeneia de l’Alcoholera, i 71.700 euros per incrementar la partida destinada al projecte Manresa 2022. Respecte d’aquest darrer punt, es va aclarir que part dels diners es podran recuperar després amb la venda d’entrades. El punt es va aprovar amb els vots a favor d’ERC i JxM, l’abstenció de PSC, C’s i del regidor no adscrit, i el vot en contra de Fem.

 

El quart va ser un punt de caràcter tècnic, per tal de derogar el reglament regulador del registre de documents de l’Ajuntament de Manresa (el govern hi va votar a favor i l’oposició es va abstenir) i el cinquè i darrer punt de l’àrea de Serveis Generals va servir per aprovar el retorn de la garantia d’un contracte de subministraments. Es va aprovar amb els vots a favor d’ERC, JxM, C’s i del regidor no adscrit. PSC i Fem es van abstenir.

 

Tot seguit, es va entrar a l’àrea de Desenvolupament Local, que només contenia un punt: la proposta de bases per a la concessió de microcrèdits per afavorir la creació i consolidació d’empreses a Manresa. Es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups, excepte Fem, que es va abstenir.

 

La darrera àrea que es va tractar va ser la de Drets i Serveis a les Persones, amb tres punts que es van aprovar per unanimitat. El primer feia referència a la cessió gratuïta d’un solar de titularitat municipal situat al carrer Pedregar a la Fundació Privada Cultura i Teatre, el segon feia referència a l’aprovació de les festes locals de Manresa per al 2023 (que seran el 21 de febrer, per la Festa de la Misteriosa Llum, i el 28 d’agost, dilluns de Festa Major) i el tercer a la pròrroga perquè l’Associació de Veïns Vic – Remei pugui continuar gaudint del local de Casa Caritat.

 

Es va entrar aleshores a l’apartat de proposicions, en la qual es van tractar quatre temes mitjançant diverses proposicions, mocions i esmenes. El debat es va iniciar amb una proposició de Fem Manresa per fomentar una millor convivència i veïnatge. Aquesta proposició, però, es va acabar retirant, ja que aquest grup va pactar amb ERC i JxM un nou text sobre aquest tema, que és el que es va acabar votant i aprovant, amb els vots favorables de tots els grups excepte del PSC, que es va abstenir.

 

Tot seguit, també a proposta de Fem Manresa, es va debatre sobre la possibilitat de plantar més arbres a la ciutat. Aquesta proposició, però, es va acabar retirant i no es va votar, després que s’adquirís el compromís de treballar conjuntament aquesta temàtica en un grup de treball.

 

La següent que es va tractar va ser la que feia referència a la instal·lació d’una pista poliesportiva i d’un camp de vòlei a l’antiga Pista Castell. La proposició la va entrar Fem Manresa a petició del Club Esportiu Popular de Manresa, que va ser qui va defensar el text a través d’un dels seus representants, Pol Ruiz Mañosa. La proposició es va aprovar amb una esmena introduïda per ERC i JxC —que demana un estudi tècnic per analitzar la seguretat dels terrenys— i amb una altra esmena ‘in voce’ perquè, a més a més de cistelles, s’hi col·loquin també dues porteries i una xarxa per jugar a vòlei. Tots els grups hi van votar a favor excepte el PSC, que es va abstenir.

 

El darrer tema tractat en l’apartat de proposicions va ser el de les ocupacions il·legals i conflictives. Es va debatre a partir d’una proposició del PSC, que demanava diverses accions concretes per fer-hi front. La proposició no va prosperar perquè només va rebre el vot del mateix PSC, de C’s i del regidor no adscrit (ERC, JxC i Fem hi van cotar en contra). Sobre aquest mateix tema, ERC i JxM havien presentat també una moció, que finalment es va retirar amb el compromís de treballar conjuntament a fons la temàtica.

 

El ple es va acabar amb dues preguntes, formulades per Fem Manresa. En la primera, el grup demanava per la reobertura del dispensari del Xup, després que aquest passat mes de maig Ajuntament i Althaia fessin una reunió tècnica al local. El govern va respondre detallant el calendari que ara mateix està previst per tal de fer les adequacions necessàries, que es desenvoluparan en els propers mesos. La segona pregunta va ser sobre les obres per instal·lar gespa artificial al camp de futbol del Xup, que van amb retard. El govern va respondre que la idea inicial era traslladar la gespa que es va treure del camp municipal del Congost al camp del Xup, però que després es va veure que caldria fer també un sistema de reg no previst, amb la qual cosa el projecte es va haver de refer. És previst que les obres puguin començar abans que acabi l’any.

Fundació Turisme i Fires de Manresa - C/ Castelladral 5-7. Palau Firal Ap. 559 - +34 93 877 63 13 - fira@firamanresa.com